Primăria Timișoara a reușit să finalizeze lucrările de reabilitare a primului fost cinematograf de stat. Este vorba de Cinema Victoria, aflat în Piața Bălcescu, care a intrat în reparații în anul 2019. Investiția se ridică la peste două milioane de euro, însă pentru a fi redeschis pentru public mai este nevoie de obținerea unor avize.

Am intrat, azi, în sala de cinema atent reabilitată de la Victoria, după prea mulți ani în care lacătul a stat pe ușă. Lucrările de reabilitare sunt gata, însă miza din fața noastră e uriașă. Să umplem cu viață nu doar acest spațiu, ci și al celorlalte patru cinematografe pe care le avem în reabilitare: Dacia, Studio, Timiș și Freidorf. Intenția noastră este ca aceste cinematografe să devină spații ale comunității, unde se întâmplă mult mai mult decât proiecții de film. Ne dorim să reactivăm comunități, fie că sunt în Elisabetin, în zona Dacia, în Freidorf sau în centru”, a declarat Dominic Fritz.

Cinema Victoria are o capacitate de 200 de locuri și va fi funcțional cel mai probabil începând cu luna mai. Sala este dotată cu ecran retractabil, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru.

Pe lângă proiecții de film, în fiecare clădire a fostelor cinematografe vor fi găzduite și alte tipuri de evenimente culturale, în legătură cu specificul zonei.

La Victoria, care este aproape de zona universitară a Timișoarei, vom avea teatru studențesc, teatru independent, cinematecă sau dans contemporan. La Studio vom avea cinema de artă și film independent, iar la Timiș, unde astăzi au început lucrările, vom păstra tradiția muzicală și vom găzdui concerte de jazz, blues sau rock. În Dacia, care e o zonă cu mulți copii, școli și grădinițe, ne vom concentra pe film educativ, documentar și pe programe de educație împreună cu unitățile de învățământ, iar în Freidorf ne vom folosi de programe culturale pentru a facilita integrarea socială a persoanelor vulnerabile”, a explicat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz estimează că până în toamnă vor fi finalizate și lucrările la Cinema Dacia, iar anul viitor vor fi gata de deschidere și Studio, Timiș și Freidorf.