Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat joi mai multe măsuri de protecție în contextul crizei energetice, printre care și suspendarea obligativității achiziționării certificatelor verzi până la sfârșitul anului an.

Vestea nu este una care să ajute Colterm. Astfel, societatea de termoficare a Timișoarei anunță că în continuare nu scapă de necesitatea cumpărării certificatelor de poluare.

Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la certificatele verzi, respectiv scutirea de la achiziția acestora, până la finele anului în curs, pe fondul crizei energetice pe care o traversăm, pentru o corectă informare a abonaților noștri, dorim să facem următoarele precizări: Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie din resurse regenerabile, ca susținere pentru investițiile pe care aceștia le fac în astfel de surse, iar populația și agenții economici plătesc, prin facturile emise de furnizorii de energie, o componentă a certificatelor verzi. Compania de Termoficare Colterm SA este obligată să achiziționeze certificate de poluare (EUA), care nu au nici o legătură cu certificatele verzi. Așadar, pentru compania Colterm SA există în continuare obligativitatea achiziționării certificatelor EUA, care – subliniem din nou – sunt diferite de certificatele verzi”, a afirmat Cristian-Alexandru Amza, administratorul special al societății de termoficare a Timișoarei.

Colterm are de plătit o amendă de 21 milioane euro, după ce Primăria Timișoara nu s-a mobilizat pentru a cumpăra certificatele de poluare pe anul 2020.