Polițiștii locali au descoperit, în urma unei sesizări, un adevărat focar de infecție la marginea Timișoarei. Și anume, pe un teren privat din zona Mehala, foarte aproape de parcelele primite gratuit de cei 128 de tineri pentru a ridica o casă, erau depozitate în mod ilegal mormane de gunoaie. Mai mult, deșeurile erau îngropate pentru a nu fi descoperite.

Miercuri, șeful Poliției Locale Timișoara împreună cu primarul Dominic Fritz au realizat o vizită pe acest teren și au explicat cât de gravă este situația.

Sunt cantități impresionante de deșeuri atât din construcții, cât și deșeuri menajere sau asimilabile. Din primele verificări, am reușit să-l identificăm pe unul dintre constructori, care se pare că se scăpa cumva de deșeurile astea predându-le unei firme neautorizate. În cursul zilei de astăzi a fost deja sancționat constructorul cu 40.000 lei. Am reușit să identificăm până la ora asta firma care prelua deșeurile și le îngropa, le aducea, le abandona în zona asta. Au fost invitați la sediu pentru lămurirea situației și cu siguranță că vom lua măsurile legale. Vom sancționa o dată pentru preluarea și procesarea fără autorizație de mediu, amenzile sunt destul de mari, merg undeva la 7.000 lei, cu 4.000 lei pentru depozitare, în primă instanță, plus o să dispunem un termen rezonabil ca să predea tot ce este aici unui operator autorizat să prelucreze deșeurile”, a afirmat Attila Hajdu, noul șef al Poliției Locale Timișoara.

Pe de altă parte, Dominic Fritz le-a transmis constructorilor să nu mai apeleze la firme găsite pe Internet pentru a scăpa de gunoaie, pentru că acestea își desfășoară activitatea în mod ilegal.

Ce vedem aici este o groapă de gunoi ilegală. Mă tem că nu este singura în Timișoara, dar este o practică ce trebuie să se oprească și transmit un semnal foarte clar tuturor celor care comit astfel de ilegalități că s-a terminat cu aceste lucruri. Vom amenda, ne vom folosi de toate pârghiile de care dispunem prin Poliția Locală, dar fac apel și la Garda de Mediu să ia în serios atribuțiile lor și să nu mai permită ca astfel de lucruri să se întâmple în Timișoara. Ca să fie foarte clar, oricine are deșeuri, are o obligație să predea aceste deșeuri unei firme autorizate. Nu ajunge să suni pe Olx și să vină cineva și să aducă aceste deșeuri undeva fără să existe trasabilitate. Orice firmă care preia aceste deșeuri trebuie să aibă o autorizație, trebuie să arate că are unde să depună aceste deșeuri. Ce se întâmplă aici nu este legal. Noi presupunem că aici s-au făcut poate și peste 100.000 euro bani tocmai pentru că nu s-au respectat normele legale, la un preț mult sub piață”, a declarat Dominic Fritz.