Noul sistem de parcare Timpark va fi funcțional începând cu data de 31 martie și vine cu o serie de modificări importante pentru șoferi. Printre acestea se numără eliminarea abonamentelor pentru locurile din cartierul Cetate și introducerea celor rezidențiale pentru peste 200 de străzi din cartiere.

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a anunțat că noile abonamente vor putea fi cumpărate începând cu data de 21 martie de la sediul Timpark sau online. În total, orașul va fi împărțit în patru zone tarifare. Și anume, verde, galbenă, roșie și albastră. În ceea ce privește zona verde, aceasta vizează cartierul Cetate, iar aici va fi permisă doar plata parcării cu ora, fiind eliminate abonamentele.

Zona verde, din preajma cartierului Cetate, devine o zonă în care nu se mai pot face abonamente și o zonă în care vom descuraja lăsarea mașinii pe timpul zilei. În momentul în care venim în centrul orașului, cu toții avem problema că nu putem să găsim locuri de parcare. Iar un motiv mare este că foarte mulți dintre oamenii care lucrează în cartierul Cetate vin, parchează mașina și o lasă toată ziua. Sistemul și zona verde va descuraja acest lucru și vom prioritiza în acest mod parcarea pentru timișorenii care au treabă în centru. Automat, toți cei care vin în zona centrală vor putea parca în continuare pe zona roșie. Impactul nu va fi atât de mare, pentru că, până la urmă, sunt undeva sub 1.000 de locuri cele din zona verde, iar undeva la 20.000 restul de locuri din sistemul Timpark. În zona verde, pe anumite străzi, va fi și tarif progresiv. Unele dintre locurile de parcare care au fost rezervate deja în zona centrală, zeci sau poate chiar sute de locuri, aceste rezervări se vor pierde, vor mai exista rezervări pentru unele instituții, pentru consulate sau alte nevoi de utilitate publică, dar numărul de locuri rezervate și blocate va scădea. Vom elimina rezervările pentru instituții care nu sunt de utilitate publică, bănci sau alte instituții de acest gen”, a afirmat Ruben Lațcău.

În zona roșie, dar și în cea galbenă vor fi parcări mixte, fiind disponibile abonamente rezidențiale, cât și pentru cei care doresc să parcheze pe timpul zilei. „Pe abonament, în timpul zilei se va parca între 08.00 și 20.00, de luni până vineri, noaptea parcarea va fi gratuită. Pe locurile care vor fi marcate cu simbolul parcare rezidențială, între 17.00 și 08.00 respectivele locuri vor fi rezervate pentru rezidenți, adică cei care au domiciliul sau flotant în zona respectivă”, a declarat Ruben Lațcău.

În ceea ce privește zona albastră, aceasta va fi extinsă pe străzi din mai multe cartiere din Timișoara. Este vorba de Soarelui, Girocului, Aradului, Simion Bărnuțiu, o parte din Dorobanți și Calea Șagului.

Aici vorbim de parcări deja existente sau care au fost amenajate anul trecut sau în anii anteriori, unde prioritatea e să-i ajutăm pe cei care au domiciliul în acele zone să poată să găsească un loc de parcare în timpul serii. Sistemul a fost în așa fel gândit încât locatarii să aibă prioritate. Practic, ca să îți iei un abonament rezidențial dacă locuiești pe str. Surorile Martir Caceu, de exemplu, ai nevoie să ai flotant sau să ai domiciliul. Nu contează dacă mașina este înregistrată pe tine, dacă este mașină de firmă sau personală, dacă este mașina soției sau sunt două mașini. Nu există, momentan, limitări de mașini per apartament”, a detaliat Ruben Lațcău.

Cu referire la tarife, viceprimarul Timișoarei a explicat faptul că în zona albastră costul este de 1 leu/h, în zona galbenă – 1,5 lei/h, în zona roșie – 2 lei/h, iar în zona verde – 4 lei/h. Totodată, costul unui abonament în zona albastră va fi de 25 lei/lună, în zona galbenă – 34 lei/lună, iar în zona roșie – 42 lei/lună. Pentru zona verde nu vor fi emise abonamente.

De asemenea, vor avea gratuitate, conform legii, persoanele care au fost persecutate între anii 1940 – 1945 și cele cu handicap. În plus, a fost introdusă gratuitatea pentru cei care dețin vehicule electrice, iar persoanele care donează sânge beneficiază de parcare gratuită timp de o lună.

Nu vrem să angajăm sute de parcagii. Suntem în curs de achiziție a unui sistem digital de camere pe care le vom monta pe mașinile Timpark și care în mod automat va avea în baza de date fiecare loc de parcare inventariat. La 50 km/h, poate să înregistreze toate locurile de parcare pentru toate mașinile de pe stradă și vom știi unde și pe ce loc există o mașină care are sau nu parcarea făcută și punctual vom găsi acea mașină. Intenția este să ne dotăm cu aceste echipamente și să nu creștem numărul de referenți care verifică aceste abonamente”, a afirmat Ruben Lațcău.