Timișoara va avea, în vara anului viitor, cel mai mare și mai modern centru de recuperare medicală respiratorie din vestul țării. Investiția se realizează cu bani de la Primăria Timișoara în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” de la Pădurea Verde.

Proiectul are o valoare de aproape 7,5 milioane de euro, iar stadiul lucrărilor este de 35%. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a decis să facă o vizită pe acest șantier, în cursul zilei de vineri.

Aici vom putea să furnizăm pentru cel puțin 26 de pacienți care sunt internați, plus pentru încă câteva zeci de pacienți ambulanți tot felul de servicii moderne, la standarde europene, de recuperare respiratorie. Acum suntem la 35% din execuție și suntem încrezători că până în primăvara anului viitor să putem finaliza aceste clădiri. Este o investiție de 37 milioane lei, o investiție mare în infrastructura medicală din Timișoara. Deocamdată, doar din bugetul local și sperăm că vom recupera din acești bani din fonduri europene sau naționale”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai detaliat faptul că lucrările la noul ansamblu de clădiri ar trebui finalizate în primăvara anului viitor, dar mai este nevoie și de dotări. Astfel, centrul va fi funcțional începând cu vara anului 2023, dacă lucrurile merg bine.

 „Din cei 37 milioane de lei, aproape 20 milioane lei sunt pentru construcția în sine și încă 17 milioane de lei pentru dotări”, a precizat edilul-șef.

Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a afirmat că centrul care se construiește acum în capitala Banatului va fi cel mai mare din Banat.

Noi am continuat acest program de recuperare respiratorie, pe care pacienții post-Covid îl încep chiar din perioada de spitalizare, se continuă ulterior în spital și apoi acasă. Aceste programe de reabilitare, de recuperare ajută pacientul să-și revină mai repede după trecerea prin infecția cu Covid. Va fi cea mai mare bază de recuperare respiratorie medicală pentru pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice, și nu numai, din această regiune, dar și din euroregiune. Este un centru complex de recuperare a pacientului cu afecțiuni respiratorii”, a declarat Diana Manolescu.

În cadrul noului ansamblu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara se vor construi 13 de saloane, patru saloane/cabinete de studii clinice, cinci cabinete medicale, o sală de conferințe cu o capacitate de 50 de persoane, o sală de curs pentru 70 de persoane, săli de kinetoterapie, aerosoli, salină, saună și spații cu destinații speciale.