O nouă provocare pentru Horia Colibășanu. Alpinistul timișorean va pleca marți, 5 aprilie, spre Nepal, pentru a începe o nouă expediție în Himalaya, pe Kanchenjunga, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români.

Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 metri), reprezintă o provocare pentru Horia Colibășanu. Alpinistul din Timișoara se întoarce pe Kangchenjunga la zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Pentru a atinge acest obiectiv, Horia Colibășanu va face din nou echipă cu Marius Gane și slovacul Peter Hámor, după ce anul trecut cei trei au fost împreună pe Dhaulagiri.

Expediția va începe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge în tabăra de bază, la 5.200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traversează o zonă sălbatică și izolată din Himalaya, la granița dintre Nepal și India. Expediția este programată să dureze două luni.

În jurul datei de 20 mai se preconizează o fereastră de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci avem timp să ne aclimatizăm și să echipăm ruta. Kangchenjunga este un munte foarte înalt. Are cu doar 25 de metri mai puțin decât K2, însă e la fel de dificil ca structură. Distanța dintre ultima tabără și vârf este foarte mare”, spune Horia Colibășanu.

Cei trei vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-a găsit sfârșitul.

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.