Primăria Timișoara a stabilit criteriile de care vor fi nevoiți să țină cont tinerii care au primit parcele gratuite pentru a construi o casă. Astfel, au fost pregătite două regulamente, unul privind realizarea locuințelor cuplate și altul privind locuințele înșiruite, care vor fi supuse votului în Consiliul Local Timișoara.

Reprezentanții primăriei își propun, prin elaborarea celor două regulamente, ca noile locuințe din zona Ovidiu Balea să fie unitare din punct de vedere urbanistic și arhitectural.

Este pentru prima oară când Primăria Timișoara se implică în reglementarea, la acest nivel, a viitoarelor cartiere care apar pe terenul municipalității. Ne interesează cum vor arăta aceste locuințe încă din faza de proiectare, dar și cum se raportează la spațiul public. Nu mai vrem zone care sunt copleșite de betoane și, de aceea una dintre condiții este ca minim 40% din teren să fie spațiu verde”, a spus primarul Dominic Fritz.

Astfel, reglementările inițiale sunt completate cu prevederi detaliate referitoare la caracteristicile parcelelor și regimul de construire.

Realizarea locuințelor unifamiliale în regim înșiruit (câte cinci de pe fiecare sector de stradă) se va face numai în condițiile în care proiectarea acestora este corelată. Prin urmare, locuințele unifamiliale înșiruite vor avea caracteristici identice în ceea ce privește: volumetria, regimul de înălțime și înălțimile, acoperișul, cromatica și accentele utilizate pentru fațade și învelitoare, golurile și tâmplăria, tinichigeria, împrejmuirea pentru toate limitele parcelelor, anexele gospodărești„, a declarat Gabriel Almăjăn, Arhitectul Șef al Municipiului Timișoara.

Mai mult, sunt detaliate cerințele referitoare procentul de spații verzi – minim 40% din suprafața terenului, la materiale ce vor fi utilizate și cromatica fațadelor. De asemenea, arhitectura clădirilor noi va fi de factură modernă și va exprima caracterul de locuință unifamilială. Totodată, se recomandă un regim mediu de înălțime de P+1E. Se interzice realizarea de pastișe arhitecturale sau imitarea stilurilor istorice.