Revoltă în rândul mamei unei eleve din Iași, care a venit la Timișoara pentru a participa la Olimpiada Națională de Muzică, desfășurată între 20 și 23 aprilie. Femeia a postat pe Facebook mai multe fotografii pentru a demonstra faptul că fiica sa a fost cazată în condiții improprii în internatul Colegiului Tehnic „Henri Coandă”.

Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită “grațios” pe marginile patului, la “parchetul” scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. (…) Înțeleg că participarea la aceste concursuri e asumată, că cheltuielile sunt mari dacă vrei să performezi în domeniul în care excelezi, dar întrebarea care mă urmărește e: ce fel de elevi trăiesc zi de zi în astfel de condiții? Bine ați venit, dragi adolescenți pasionați, în lumea adulților iresponsabili! Cinstit era, dacă nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, a scris femeia din Iași pe rețeaua de socializare.

Pe de altă parte, Aura Danielescu, șeful Inspectoratului Școlar Timiș, susține că nu au existat fonduri pentru ca elevii care au participat la cele cinci olimpiade organizate la Timișoara să fie cazați la hotel. Mai mult, Danielescu spune că s-au depus toate eforturile pentru ca elevii să fie bine primiți la Timișoara.

În mod sigur, am oferit tot ce am putut. Condițiile de cazare în internate nu sunt o necunoscută pentru nimeni, pentru niciun județ și copiii din Timiș când pleacă în alte județe, în cea mai mare parte stau în condiții similare. Ne-am bucura cu toții să avem sume alocate pentru a-i caza în hotel de 4 stele. Din păcate, nu se pot face minuni și spațiile nu pot fi reabilitate de unitățile de învățământ, ele fiind proprietatea Consiliilor locale. (…) Vom propune ministerului ca atunci când ne vor coopta în organizarea olimpiadelor naționale, să fie dumnealor cei care stabilesc relațiile cu autoritățile locale, asigurându-se că sumele ajung pentru crearea celor mai perfecte condiții pentru olimpicii naționali și chiar cazarea acestora în hotel, nu în internate. Deși suntem un județ mare, nu a fost posibil să primim sume ce ar fi acoperit costurile de cazare și masă pentru sute de copii în cameră de hotel”, a explicat Aura Danielescu.

Această situație a fost comentată și de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care dă vină pe Primăria Timișoara pentru că nu a renovat internatul.

Infrastructura școlară depinde peste tot, fără excepție, de primării. Nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”, a afirmat ministrul Educației, într-o intervenție la Digi 24.