Un număr de cinci olimpiade s-au desfășurat la Timișoara, în această lună, printre care și cea la Limba și Literatura Ucraineană. Concursul a ajuns la ediția cu numărul 28, iar capitala Banatului a fost gazda evenimentului pentru a doua oară, ultima olimpiadă fiind organizată acum zece ani.

Așadar, cu implicarea Uniunii Ucrainenilor din România, cei 50 de elevi din întreaga țară care au participat la olimpiadă, însoțiți de 20 de profesori, au fost așteptați în cele mai bune condiții la Timișoara.

„Sunt 50 de copii veniți din toată țara, în special din județele Maramureș, Suceava, Botoșani și Timiș, pentru a participa la Olimpiada la Limba și Literatura Ucraineană. Rezultatele au fost foarte bune, este vorba, într-adevăr, de copii care iubesc limba ucraineană. Olimpiada se desfășoară pentru elevi din clasele V – XII. Joi a avut loc examenul, iar vineri participanții s-au recreat”, a afirmat Vasile Drozd, prim-vicepreședinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș.

În total, Uniunea Ucrainenilor din România a alocat o sumă de 200.000 lei pentru organizarea evenimentului. Astfel, elevii și profesorii au fost cazați la hotel, au servit masa la restaurant, iar după examen, s-au recreat vizitând o parte din atracțiile județului Timiș, precum obiectivele turistice din Buziaș sau parcul de aventură și centrul de echitație de la Herneacova.

Timișoara a fost a doua oară, cum îmi place mie să spun, capitală națională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană. După examenul de joi, a urmat vineri vizitarea județului Timiș. Și așa am ajuns la acest domeniu Herneacova, care și pentru mine este o încântare. Am avut un program bogat, copiii s-au simțit foarte bine, profesorii, de asemenea. Se citește pe fețele lor cât de mulțumiți sunt de faptul că s-a organizat la Timișoara această a 28-a ediție a olimpiadei și faptul că noi ne-am ridicat la înălțimea așteptărilor lor”, a declarat Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș.