Timișorenii vor avea mult și bine de așteptat până să se plimbe prin Castelul Huniade reabilitat. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul privind restaurarea castelului nu a primit finanțare europeană, prin PNRR. Șeful CJ Timiș acuză lipsa de transparență în ceea ce privește selectarea proiectelor admise.

„Castelul Huniade a fost admis pe componenta de promovare, dar la cea de reabilitare este primul sub linie. Mai precis, pe locul 6. Ne punem problema de transparență având în vedere faptul că 60% din banii pentru castele merg în Harghita, Covasna și Mureș. De obicei, la orice selecție se afișa punctajul, ordinea proiectului și detalierea lor. Timișoara merită pentru anul 2023 să aibă acest castel reabilitat și să primească finanțare. Vom face contestație și vom merge în instanță”, a declarat Alin Nica.

Mai precis, șeful CJ Timiș este supărat pe comisia de evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Cel care s-a ocupat de evaluarea în teren pentru toate propunerile este secretarul de stat Csilla Hegedus, de la UDMR.

Este ciudat că a fost selectat Castelul Huniade la promovare, dar la reabilitare, nu. Castelul este într-o stare avansată de degradare. Mi se pare nepotrivit ca două partide mari, PNL și PSD, să fie făcute de colegul de coaliție UDMR în halul în care au fost făcute”, a precizat Alin Nica.

Șeful CJ Timiș a mai anunțat că deși nu a obținut finanțare prin PNRR pentru Castelul Huniade, proiectul de reabilitare a acestui obiectiv merge mai departe.

Strategia noastră legată de Castelul Huniade este să atragem finanțări nerambursabile, prin CNI sau europene prin PNRR sau programe de cooperare trasfrontalieră România – Ungaria, iar diferența, pentru că proiectul valorează peste 40 de milioane de euro, fără TVA, să o punem din bugetul local, eventual luând un credit în acest sens”, a detaliat Alin Nica.