Un eveniment important a avut loc vineri la Timișoara. Sinagoga din Cetate a fost redeschisă pentru vizitare timp de două săptămâni. Momentul a fost marcat în cadrul unei ceremonii la care au participat primarul Dominic Fritz, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, mitropolitul Banatului, precum și Vasile Dîncu, ministrul Apărării, și Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii.

Îmi doresc ca pe viitor acest monument cultural să fie un catalizator pentru sporirea comunității, intens decimată în secolul trecut. Reprezentanții comunității evreiești contribuie substanțial la dezvoltarea economică, îmbogățirea vieții culturale și a identității noastre. Este în interesul nostru, al tuturor, ca această comunitate să își recapete strălucirea și să își mențină istoricul, tradițiile. În aceste momente dificile este necesar să ne întoarcem spre valorile fundamentale. De aceea, evenimentul de astăzi capătă valențe sporite în ceea ce privește evidențierea nevoii de solidaritate, toleranță, deschidere, de combatere a derapajelor extremiste”, a declarat Marcel Ciolacu, la Timișoara.

De asemenea, ministrul Apărării a afirmat că „primesc zilnic zeci de mesaje să nu sprijinim Ucraina pentru că nu este treaba noastră, că de ce să intrăm noi într-un conflict. Este treaba noastră a fiecăruia. Sigur că totalitarismele au greșit atunci când au construit vinovății colective, găsind dușmani comuni, dar astăzi putem să spunem un singur lucru, nu suntem toți vinovați, dar suntem toți responsabili”.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a explicat faptul că Sinagoga din Cetate a stat închisă 40 de ani.

Sinagoga a trecut prin lucrări de consolidare și restaurare care permit reluarea serviciului religios și organizarea de evenimente culturale pentru toată lumea. Lucrările vor continua. La fel și sprijinul Primăriei Timișoara. La fel ca în vremurile bune, și astăzi Sinagoga din Cetate a fost neîncăpătoare. Acum exact 150 de ani, la 7 mai 1872 participa la inaugurare Împăratul Franz Joseph”, a declarat Dominic Fritz.