Astăzi, 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei. Nici autoritățile locale din Timișoara nu au uitat de această zi, astfel că au organizat tot felul de activități în Piața Libertății.

Startul s-a dat în jurul orei 11.00, când a fost organizat un ceremonial militar și religios. De asemenea, au avut loc demonstrații de dresaj canin, precum și un recital susținut de cvintetul de alămuri al Filarmonicii Banatul.

La ceremonialul militar și religios a participat și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a susținut și un discurs cu ocazia Zilei Europei.

Ultimele luni ne-au demonstrat că Europa este unită printr-o umanitate care depășește orice granițe și orice diferențe. Nimeni nu i-a întrebat pe refugiații care au ajuns la Timișoara ce convingeri politice au, la ce Dumnezeu se roagă sau ce postări au făcut pe Facebook. Pentru că fiecare mamă din Timișoara înțelege imediat prin ce trece acum fiecare mamă din Ucraina. În aceste momente de criză ne dăm seama că aceste diferențe care ne despart, pentru care uneori ne și certăm, sunt nesemnificative în fața umanității noastre comune pe care o împărtășim cu toții în acest oraș, această țară și pe acest continent”, a afirmat Dominic Fritz.

De asemenea, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a precizat că „celebrăm anul acesta Ziua Europei într-un context dureros, cu război la granița Uniunii Europene. Acum, mai mult decât oricând, reafirmăm valorile europene care ne ghidează ca stat democratic. În 2022, marcăm 15 ani de la momentul istoric al aderării României la Uniunea Europeană, direcție pe care o vom păstra pentru a continua dezvoltarea corectă, solidară și fundamentată pe demnitatea umană și protejarea drepturilor omului”.