Planuri date peste cap pentru conducerea Primăriei Timișoara, care a pregătit o sumă de 5,3 milioane de lei pentru susținerea agendei culturale pe acest an. Însă proiectul de hotărâre nu a trecut în ședința Consiliului Local Timișoara de marți seara, în urma unor discuții care au durat mai bine de o oră. Mai precis, printre nemulțumirile liberalilor s-au numărat scoaterea de pe listă a unor evenimente renumite, precum JazzTM, Timfloralis sau Bega Bulevard.

În aceste condiții, pe Facebook au început să se arunce cuvinte grele. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, i-a acuzat pe liberali că sabotează cultura din oraș.

Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană. În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara. Liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului. Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion”, a afirmat Dominic Fritz.

Totodată, Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, a susținut că „în anul în care ne pregătim să fim Capitală Culturală Europeană, viceprimarul PNL, plătit de timișoreni și votat de consiliu ca să lucreze pentru binele orașului, blochează agenda și programul cultural. Casa de Cultură a întocmit această agendă și ne-a prezentat-o, așa cum face în fiecare an și pe care cei din PNL au votat-o în fiecare an. Într-un efort de a sabota administrația actuală, ei sabotează finanțarea pentru evenimente apropiate de inimile cetățenilor: Ziua Timișoarei, activitățile Ansamblului Timiș, Festivalul Inimilor și multe altele”.

Pe de altă parte, Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a declarat că liberalii nu au votat agenda culturală pentru că nu au fost consultați înainte pe marginea ei.

PNL blochează cultura, spune domnul primar. Las aici câteva evenimente în care s-au investit ani mulți de muncă și resurse financiare semnificative. Propunerea dumneavoastră, domnule primar, de agendă culturală șterge cu buretele toți acești ani și face Timișoara mult mai săracă. Pentru că în locul acestor evenimente de care se bucurau zeci de mii de timișoreni și nu numai, ați pus nimic. Iar nimicul costă 6 milioane de lei. Nu se mai organizează: Festivalul de Operă și Operetă în aer liber (Parcul Rozelor) ajuns la cea de a 17-a ediție; Bega Bulevard ajuns la cea de a 15-a ediție; JazzTM ajuns la cea de a 10-a ediție; Timfloralis ajuns la cea de a 8-a ediție”, a declarat și Dan Diaconu, consilier local PNL.