Principesa Margareta este așteptată la Timișoara peste câteva zile, pentru a planta un nou stejar în Piața Libertății, în locul celui uscat, sădit de Regele Ferdinand I. Potrivit Primăriei Timișoara, Principesa Margareta va participa la acest moment la invitația lui Dominic Fritz.

După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piața Libertății, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, va fi ridicat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. În cursul zilei de mâine, 13 mai, lucrătorii Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat. Grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, în timpul cărora rădăcinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio șansă de a mai fi salvat. Tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere”, a informat Primăria Timișoara.

Plantarea noului stejar în Piața Libertății se va realiza în data de 19 mai.

În cursul acestui an, Primăria Timișoara și Horticultura vor realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria, aflat încă în viață. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanții că acesta va mai putea fi salvat. 

De asemenea, Primăria Timișoara lucrează la un proiect de reînverzire a Pieței Libertății.