Consiliul Județean Timiș visează la un proiect îndrăzneț. Este vorba de realizarea unei centuri feroviare pentru Timișoara, care să scoată traficul de marfă din centrul orașului. Astfel, instituția a lansat o licitație publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

Mai exact, CJ Timiș își propune să realizeze un traseu de cale ferată cu racord la magistrală la Remetea Mare, trecând prin Ghiroda, Giarmata, Pișchia, Sânandrei și racord la linia Ronaț – Arad.

Valoarea estimată a contractului, conform studiului de piață realizat, este de 12,1 milioane lei, cu TVA inclus.

Pentru această investiție există un studiu de prefezabilitate din 2009, însă, acum, în contextul lucrărilor la calea ferată pe culoarul pan-european IV, s-a repus pe tapet ideea realizării unei centuri feroviare. Studiul de fezabilitate, scos la licitație, este menit a stabili culoarul final, cât și valoarea investiției”, a informat CJ Timiș.

Firmele interesate de realizarea documentației pot depune oferte până pe 20 iulie. Câștigătorul licitației va avea la dispoziție un an pentru predarea studiului de fezabilitate.

Realizarea unei centuri feroviare, în special pentru transportul de marfă, având în vedere și interconectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia cu magistrala 900, contribuie la eliminarea blocajelor și a disconfortului creat de traversarea trenurilor de marfă prin centrul Timișoarei. Magistrala 900 de cale ferată, al cărui traseu este București Nord – Roșiori – Craiova – Filiași – Caransebeș – Timișoara Nord, străbate teritoriul județului pe relația Lugoj – Timișoara. Aceasta face parte din Coridorul IV Pan European”, a detaliat CJ Timiș.