Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a fost audiat, luni dimineață, mai bine de o oră la sediul DNA Timișoara. Chesnoiu este acuzat că a intervenit în cazul unor concursuri de angajare.

După ce a fost audiat, procurorii din cadrul DNA Timișoara au dispus începerea urmăririi penale față de fostul ministru al Agriculturii, în prezent deputat, pentru „instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA Timișoara, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”.

Conform celor de la DNA Timișoara, în acest caz sunt urmărite penal și alte persoane, pe lângă fostul ministru al Agriculturii.