Universitatea de Vest și Primăria Timișoara au intrat într-un mic conflict. Totul după ce municipalitatea a atribuit direct un contract Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în vederea realizării unui studiu privind nevoile școlilor din oraș. Valoarea contractului se ridică la 80.000 lei, iar studiul trebuie finalizat în cel mult patru luni.

Pe de altă parte, Universitatea de Vest din Timișoara susține că are competența necesară pentru a realiza o astfel de analiză.

UVT deține expertiză de calitate în domeniul politicilor pentru educație. Nu înțelegem, de aceea, cum a fost posibilă o astfel de decizie, de încredințare a unei lucrări de studii educaționale către un furnizor de date exterior vieții orașului, atât timp cât UVT, care grupează o comunitate semnificativă, formată din peste 1.000 de cadre universitare și peste 15.000 de studenți, care dezvoltă zeci de proiecte de utilitate publică, în parteneriate strategice cu administrația și mediul de afaceri, este un partener deocamdată neglijat. Este perfect plauzibil să interpretăm decizia luată de administrația locală chiar și printr-o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timișoarei, produsă chiar din interiorul PMT o ipoteză față de care mediul universitar timișorean își exprimă îngrijorarea cum, de altfel, este posibil și ca reprezentanții PMT să se fi adresat altfel decât instituțional unor membri ai comunității UVT. Trebuie să înțelegem că o colaborare eficientă se realizează atunci când comunicarea se face instituțional, la nivelul conducerilor instituțiilor implicate și nu printr-un mecanism de tipul „implicare personală”, a transmis Universitatea de Vest din Timișoara.

Imediat, a venit și răspunsul Primăriei Timișoara, care spune despre UVT că ar fi, de fapt, geloasă.

Timișoara nu are nevoie de gelozii universitare și nici de o politizare constantă a instituțiilor sale respectate. Achiziționarea studiului pentru dotarea școlilor în Municipiul Timișoara nu a fost realizată prin încredințare directă, ci prin achiziție directă. Ne-am fi dorit ca UVT să depună ofertă pentru achiziția studiului pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Timișoara. De altfel, au existat de-a lungul anului trecut mai multe discuții între Primărie și UVT despre această temă. Universitatea din Cluj a fost singura care s-a arătat interesată de anunțul Primăriei. Suntem siguri că o universitate atât de prestigioasă precum UVT nu ar vrea să pretindă un monopol bazat strict pe identitatea locală. Înțelegem ambițiile politice ale conducerii universității, dar avem încredere că ele nu vor interveni în excelentul parteneriat de care se bucură instituțiile noastre”, a informat Primăria Timișoara.