O nouă descindere a procurorilor DNA a avut loc, marț dimineața, la sediul Primăriei Timișoara. De data aceasta, au fost ridicate mai multe documente într-un dosar în care se fac cercetări privind fraudarea unor concursuri de angajare în cadrul instituției pe vremea fostului primar Robu. Asta în timp ce la conducerea Serviciului Resurse Umane se afla Rodica Aurelian.

Pot să vă confirm că procurorii DNA au venit la Primăria Timișoara în această dimineață în legătură cu plângerea penală pe care am făcut-o acum un an. Știți că am avut o suspiciune foarte bine documentată că s-au fraudat concursurile în Primăria Timișoara. Acum, procurorii au mai ridicat câteva documente în legătură cu acest dosar. Ceea ce am găsit eu acolo a fost vorba și de posturi de conducere, și de posturi de execuție. Eu atunci am predat dovezile pe care le-am găsit la DNA, dar presupun că ancheta poate a găsit și alte lucruri. Atunci mi-am dat seama că au fost lucrări scrise care au avut același scris care a reapărut. Au fost unii candidați care au candidat la două concursuri și de fiecare dată cu un alt scris. Era clar că lucrările scrise la intrarea în Primăria Timișoara au fost făcute de altcineva și asta m-a și făcut să fac o plângere penală. Eu am făcut plângerea pentru perioada 2018 – 2020”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Pe de altă parte, DNA a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Rodica Aurelian, fosta șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara, pentru mai multe infracțiuni.

Și anume, „complicitate sub forma participației improprii la abuz în serviciu, în situația în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată”.

Din comunicatul DNA aflăm faptul că „în prezenta cauză sunt cercetate aspecte referitoare la săvârșirea unor presupuse infracțiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timișoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât și pentru posturi de execuție, în perioada 2018 – 2020. În contextul menționat mai sus, suspecta Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 10 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. Urmarea acestor demersuri a fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care a acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc. Precizăm că, anterior și în cursul zilei de 19 iulie 2022, procurorii anticorupție au efectuat mai multe activități de urmărire penală (percheziții, ridicări de documente etc.) în vederea constituirii probatoriului. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.