Termometrele arată astăzi și mâine temperaturi de peste 40 de grade Celsius. În aceste condiții, la nivelul Timișoarei au fost luate o serie de măsuri pentru protejarea populației pe vreme de caniculă.

Mai precis, Serviciul de Ambulanță a suplimentat cu încă două numărul echipajelor de intervenție și va face periodic recomandări publice populației.

De asemenea, Direcția de Asistență Socială a primăriei pune la dispoziția timișorenilor un dispecerat non-stop, pentru cei care au nevoie de ajutor care nu este de natură medicală. De exemplu, pentru cei care nu se pot deplasa pentru aprovizionare cu apă, alimente sau medicamente. Numărul la care pot apela este 0356-981. Totodată, toate centrele de zi vor fi deschise pentru orice timișorean care vrea să se răcorească, persoane vârstnice sau oameni fără adăpost, ele funcționând între orele 08.00 – 16.00 în fiecare zi din săptămână.

Rog timișorenii și, mai ales, persoanele vulnerabile la condiții de temperatură ridicată, să se protejeze în zilele acestea, așa cum ne recomandă și colegii de la Serviciul de Ambulanță. Am cerut ca toate serviciile implicate să fie atente la categoriile vulnerabile de cetățeni și am solicitat, de exemplu, reprezentanților din Poliția Locală Timișoara să fie prezenți în teren în anumite zone din oraș, bineînțeles, cu măsurile de protecție cerute de condițiile de afară, pentru a putea reacționa prompt în cazul în care cetățenii au probleme urgente. Mă refer la zone mai puține umbrite și cu trafic ridicat la orele de vârf. Colegii de la Direcția de Asistență Socială sunt, de asemenea, pregătiți să răspundă oricărei urgențe care nu este de natură medicală, ci de natură socială, și i-am rugat să direcționeze alte probleme semnalate către structurile cu atribuții specifice. Ne bazăm pe o colaborare constantă între toți cei prezenți în Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a preîntâmpina, pe cât posibil, efectele caniculei asupra timișorenilor„, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Totodată, Primăria Timișoara asigură personalul și apa pentru punctele de acordare a primului ajutor, care se află în următoarele locații: Oficiul Poștal nr. 1 Timișoara, bv. Revoluției 1989, nr. 2; Opera Română Timișoara -Agenția de Bilete – str. Mărășești nr.2; Oficiul Poștal nr. 5, ghișeul nr. 1 Timișoara, str.1 Decembrie nr. 90; Piața Iosefin Timișoara. De asemenea, s-a decis deschiderea unui nou punct la Gara de Nord.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență recomandă tuturor cetățenilor să aibă un comportament responsabil. Reiterăm recomandările Serviciului de Ambulanță: ieșirile în spațiul deschis să aibă loc, pe cât posibil, înainte de ora 10:00 și după ora 19:00. În afara acestor intervale, cetățenii sunt rugați să evite deplasările care nu sunt strict necesare, să poarte ținute lejere și să se asigure că au capul și ochii protejați. De asemenea, reamintim că arderea vegetației uscate, a miriștilor sau a resturilor vegetale în perioadele de caniculă şi secetă prelungită este interzisă, pentru a evita incendii care să se propage pe suprafețe extinse”, a transmis Primăria Timișoara.