Deși se află în centrul Timișoarei și reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului, Castelul Huniade este în paragină de ani întregi. Și va mai dura o perioadă până când va fi pus în valoare.

Consiliul Județean Timiș anunță că proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade intră în curând în lucru. Asta după ce licitația publică s-a încheiat, contractul pentru proiectare fiind adjudecat de către Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, o firmă din Iași, la o sumă care se ridică la 1,5 milioane de lei, cu TVA inclus. Societatea va avea la dispoziție șapte luni pentru a finaliza documentația.

Obiectivul de investiții urmărește îmbogățirea ofertei culturale, restaurarea castelului reprezentând un sprijin consistent în redescoperirea unei identități istorice și culturale insuficient valorificată și conștientizată. Investiția va genera o suită de efecte benefice din punct de vedere economic, social, cultural atât pentru județul Timiș, cât și pentru regiunea de dezvoltare, prin fluxul de vizitatori care vor trece pragul muzeului și care vor participa la activitățile organizate. De asemenea, va crește gradul de atractivitate al zonei din punct de vedere turistic, fapt ce generează încasări din servicii turistice și dezvoltarea societăților de profil. Un alt element de impact din punct de vedere social îl constituie dotarea obiectivului restaurat și a muzeului cu facilități inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor dori sa viziteze monumentul istoric”, a informat CJ Timiș.

Cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a Castelului Huniade s-au descoperit ruinele unui donjon, a cărui perioadă de edificare a fost estimată a fi secolul al XIV-lea. Așadar, proiectul tehnic va trebui să țină cont de necesitatea punerii acestuia în valoare.