O ședință extraordinară a Consiliului Local Timișoara a fost convocată, vineri. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre, pentru Colterm.

Și anume, un proiect privitor la „aprobarea pierderilor tehnologice induse aferente anului 2021, din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populație”.

Lucian Buda, șeful Serviciului Administrare Rețele Publice din cadrul Primăriei Timișoara, a explicat în timpul plenului că este nevoie să fie alocați bani urgent pentru Colterm, având în vedere faptul că societatea de termoficare a rămas fără fonduri.

În urma bilanțului energetic din 2021, s-a făcut și calculul referitor la pierderile induse pe anul 2021 și valoarea inițială a fost de 57 milioane lei, fără TVA. Urmând a verifica și reanaliza împreună cu compania Colterm pierderile și calculul de pierderi, ajungând la o valoare de 54,4 milioane lei, fără TVA. Este mai mică decât cea din 2020 și vreau să vă spun că nu toată cantitatea este pierderea reală a sistemului. În această cantitate se mai adaugă și cantitatea de apă și energie termică relativă, pentru că sunt opririle și golirile pentru retehnologizarea sistemului de termoficare. Nu putem să defalcăm această cantitate de apă, să o scoatem din bilanț. Pentru că și în 2022 avem lucrări de retehnologizare, abia în 2023 vom vedea realul, cât este pierderea reală pe termoficare. Prin HCL-ul din martie s-au dat în avans sumele venite de la Ministerul Dezvoltării. Suma este de 50 milioane lei și aceste sume normal trebuie scăzute ca să putem plăti subvenția pentru lunile aprilie, mai, iunie și iulie. Nu putem să plătim având în vedere că avem în avans 50 de milioane de lei și să plătim alte sume către compania de termoficare până nu stingem avansul. Iar cu acest HCL stingem acea sumă care este în avans și putem să trecem la plata subvențiilor pe lunile aprilie, mai, iunie, iulie. Colterm este iar într-o situație… pentru că nu a mai plătit nimic din mai, când s-a dat ultima tranșă, nu mai are fonduri”, a afirmat Lucian Buda.

Toți cei 14 consilieri locali prezenți la ședința extraordinară desfășurată online au votat proiectul de hotărâre.