Primăria Timișoara este nevoită să plătească, începând cu luna septembrie, facturi la curent mai mari cu 500.000 lei. Mai precis, de la 900.000 lei se așteaptă o creștere la 1,4 milioane lei a facturii la electricitate pentru această lună.

Dominic Fritz spune că s-a ajuns în această situație pentru că Primăria Timișoara nu găsește un furnizor de electricitate, astfel că a apelat la unul de ultimă instanță, care percepe prețuri mai mari.

Mai exact, în luna august, Primăria Timișoara a organizat două licitații la bursă pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice, la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Prețul este plafonat în acest moment la 1.000 lei/MWh, iar ofertele furnizorilor gravitează în jurul a 3.000 de lei/MWh. Diferența de preț este acoperită de Guvern. 

Contractul vechi s-a încheiat, am organizat licitații și nu a venit nimeni la prețul actual. Momentan, pentru companii nu este interesant să ne vândă curent, cât timp politica guvernului este una disfuncțională. Prețurile au ajuns la un nivel halucinant pe o piață care nu mai funcționează. Așteptăm măsuri pentru a rezolva pe termen scurt problema. Pe termen mediu, avem investiții să reducem semnificativ consumul de energie pentru iluminatul public, lucru care este deja vizibil pe Torontalului”, transmite Dominic Fritz.

Totuși, timișorenii nu se vor plimba pe întuneric pe străzi, dă asigură edilul-șef.

Nu luăm în calcul limitarea iluminatului public, pentru că eu cred că nu putem să facem rabat de la siguranța cetățenilor. Pe partea de iluminare a clădirilor istorice, de consum în instituții publice noi facem eforturi să economisim, dar ca și cheltuieli, sunt mai degrabă eforturi simbolice”, a explicat Dominic Fritz.

În 2018, prețul pentru furnizarea de energie electrică era de doar 209 lei/MWh. Creșterea se datorează condițiilor geopolitice actuale și a situației de piață din România. Consumul de energie electrică a municipiului Timișoara este de aproximativ 16.000 MWh/an.