O dezbatere interesantă a avut loc, sâmbătă dimineața, în sala Cinema Victoria între primarul Timișoarei, Dominic Fritz și politologul Cristian Pârvulescu. Pornită de la ideea apartenenței Timișoarei la „Europa de Mijloc” discuția dintre cei doi protagoniști a fost una vie, dinamică și a atins mai multe puncte nevralgice din spațiul politic internațional și național. Cristian Pârvulescu a insistat pe pericolul reprezentat, în opinia sa, de mișcările naționaliste din Europa, pe care le-a arondat relativ simplist politicii promovate de Vladimir Putin. Politologul s-a oprit și asupra situației din Ungaria, subliniind pericolul pe care l-ar reprezenta Viktor Orban, despre care spune că are o agendă publică similară cu cea a Moscovei.

Chiar dacă dialogurile au fost axate pe politica internațională, Pârvulescu a vorbit și despre lipsa identității doctrinare în cazul tuturor partidelor politice din România. Legat de raporturile de dată recentă dintre PNL și PSD, politologul consideră că foștii lideri ai PDL au cucerit total Partidul Național Liberal și că la guvernare ar fi defunctul partid al lui Traian Băsescu, diseminat în PNL. „Mai știți vreun alt liberal vechi în conducerea PNL în afară de Dan Motreanu”, a întrebat Pârvulescu, după care a opiniat că Liviu Dragnea ar trebui să aibă o statuie în sediul PNL pentru serviciile făcute acestui partid, aliat astăzi cu PSD.

Dovedind calități de speaker politic, Dominic Fritz a echilibrat unele poziții ale invitatului său și a moderat foarte bine secțiunea întrebări din partea publicului. Au fost abordate și teme politico-administrative autohtone, iar primarul Timișoarei a avut o poziție realistă față de problema reducerii numărului de angajați în aparatul de stat. Dominic Fritz consideră că atunci când structura de stat este slabă și ineficientă o reducere drastică a numărului bugetarilor ar complica și mai mult situația în administrație, fie că vorbim de cea centrală sau locală.

A fost adus în discuție conceptul de birocrație eficientă, așa cum există în mai toate statele europene. Deși argumentată de realitate, e cumva surprinzătoare poziția primarului Timișoarei față de problema bugetarilor, temă folosită populist inclusiv de USR, ca să nu mai vorbim de PNL, partid care în ipocrizia sa totală simulează lupte cu bugetarii. Publicul prezent a apreciat și poziționarea clară ca reprezentant al intereselor bănățenilor a primarului Fritz atunci când Pârvulescu a încercat să „lipească’ Banatul de Transilvania. Au fost prezenți la dezbatere exponenți ai mediului universitar și preuniversitar timișorean, pe lângă publiciști, activiști civici, jurnaliști. Dezbaterea „Dialoguri timișorene” a fost organizată sub egida Fundației Friedrich Naumann.

N. Ivan