Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a evocat astăzi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, un moment dramatic din istoria recentă: atacul terorist asupra sportivilor şi antrenorilor evrei prezenţi în 1972 la Jocurile Olimpice de Vară de la München.

„Timișoreanul Andrei Spitzer avea 27 de ani când a fost ucis în 6 septembrie 1972. Fiica lui Anouk avea doar două luni.

Azi se fac 50 de ani de la un moment crunt al istoriei umanității: atacul terorist asupra celor 11 sportivi și antrenori evrei la Jocurile Olimpice de Vară de la München.

Puțină lume își mai aduce aminte că unul din cei uciși atunci era timișorean – Andrei Spitzer, maestru de scrimă și antrenor al lotului Israelului, fiul unor supraviețuitori ai holocaustului. A învățat scrima și să iubească sportul, aici, în orașul nostru. Fiind singurul vorbitor de germană dintre cei luați ostatici, timișoreanul Spitzer a fost cel care a purtat discuții cu negociatorii germani. Teroriștii l-au împușcat împreună cu ceilalți ostatici într-o încercare eșuată a poliției, de eliberare.

Ura și anti-semitismul care au dus la acest atentat încă există în ziua de azi. Este datoria noastră să ne amintim. Este datoria noastră să spunem nu intoleranței și violenței oriunde apar.

Timișoara noastră, veșnic tolerantă, pluriconfesionala și multietnică, construită și pe umerii unei comunități evreiești vibrante, e un model pe care trebuie să ne încăpățânam să-l apărăm pe mai departe.

Vineri, 9 septembrie, voi participa la Sinagoga din Cetate, de la ora 18, la o scurtă ceremonie de comemorare a lui Andrei Spitzer și a celorlalte victime, urmată de un recital de harpă. Sunt invitați toți timișorenii care nu vor să uite”, a scris Dominic Fritz.

Preluare foto: facebook.com