Proiectul privind realizarea unui Institut Oncologic la Timișoara se află într-un impas.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, vineri, la Timișoara, că proiectul nu este eligibil pentru atragerea de bani europeni, prin PNRR, în acest moment, pentru că nu are studiul de fezabilitate actualizat.

Este clar că pe lângă cele trei institute existente deja, al patrulea, cel de la Timișoara, este necesar și sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități și să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitalicești care intră în procedura de evaluare. Niciun proiect care n-are studiu de fezabilitate nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu. Este important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei, și chiar pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menține eligibilitatea unui astfel de proiect. Însă proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat, în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de față”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a făcut apel să se urgenteze actualizarea studiului de fezabilitate pentru Institutul Oncologic. Asta având în vedere că ministerul are la dispoziție, prin PNRR, 1,7 miliarde de euro, pentru a finanța 25 de obiective de investiții. Acestea vor fi alese dintr-o listă care conține 49 de proiecte, care ar trebui finalizate în cel mult patru ani.

M-aș bucura ca Timișoara să aibă un proiect care să poată să fie evaluat”, a precizat Rafila.