După mai multe întârzieri, cele 16 stații de încărcare a mașinilor electrice din Timișoara sunt în sfârșit funcționale începând de astăzi, 12 septembrie.

Stațiile pot fi folosite prin descărcarea aplicației Evgo Smart Charge, disponibilă gratuit pe Play Store și AppStore. Aplicația conține și o hartă care se updatează în timp real cu stațiile disponibile în oraș și locurile de încărcare libere. De asemenea, plata se face tot prin intermediul aplicației.

La stațiile de încărcare sunt interconectați doi senzori de parcare care vor avertiza optic și în rețea (sistem monitorizare stație, dispecerat, etc) statusul locurilor de parcare monitorizate, respectiv dacă vehiculele parcate încarcă sau nu, iar stația transmite serverului central și persoanei care a inițiat încărcarea toate datele referitoare la încărcare: ora de începere a încărcării, statusul pe perioada încărcării, parametrii de încărcare, ora finalizării încărcării și costurile totale pentru încărcare. Stațiile vor fi monitorizate de câte o cameră video. Ecranul tactil și butoanele de acționare sunt dispuse în așa fel încât să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități”, a informat Primăria Timișoara.

Tariful pentru servicii de reîncărcare a vehiculelor electrice este de 1,10 lei/kwh, cu TVA inclus. Valoarea investiției se ridică la peste 2,6 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 90% reprezintă finanțarea de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Operarea stațiilor a întârziat în urma unor probleme birocratice”, s-au scuzat reprezentanții instituției.

Potrivit primăriei, în Timișoara sunt înregistrate 2.791 de mașini electrice, din care 677 sunt acționate electric și 2.114 hibrid.

Locațiile în care se află cele 16 stații de încărcare a mașinilor electrice: bd. I.C. Brătianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piața Iancu Huniade, Acad. Alex. Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 stații, str. Plauțius Andronescu, str. Aștrilor (Al. Martir Eugen Nagy) și bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Șagului.