ANCOM a anunţat, printr-un comunicat de presă, că au fost parcurse toate etapele premergătoare organizării licitaţiei pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţă 700 MHz, 1500 MHz, 2600 Mhz şi 3400-3800 MHz.

Comunicat de presă:

ANCOM impreuna cu industria de comunicatii electronice si societatea civila au dezbatut in cadrul sedintei de Consiliu Consultativ proiectele de decizie referitoare la organizarea procedurii de selectie competitiva pentru alocarea spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz si la tariful de utilizare a spectrului, alaturi de caietul de sarcini al procedurii de selectie. Forma finala a proiectelor de decizie a fost trimisa pentru publicare in Monitorul Oficial, urmand ca ANCOM sa publice anuntul de lansare a licitatiei de spectru si sa puna in vanzare caietul de sarcini pentru aceasta.  

“Licitatia de spectru va impulsiona conectivitatea in Romania prin cresterea cantitatii de spectru radio necesar pentru ca economia si societatea sa beneficieze de servicii de comunicatii electronice de banda larga, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima suta de metri pentru lansarea acestei licitatii, dupa, intr-adevar, o serie de evenimente care a dus la intarzierea organizarii acesteia. Cu o buna colaborare si un constant dialog intre institutiile statului, reprezentantii Guvernului, cetateni si industria de profil, am ajuns, sper eu, la un echilibru atat in privinta conditiilor de utilizare a spectrului scos la licitatie, cat si a taxei de licenta si a tarifului de utilizare a spectrului. Salut pe aceasta cale aprobarea in sedinta de Guvern a preturilor de pornire in licitatie, taxe care se vor constitui venit la bugetul de stat”a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM. 

In cadrul licitatiei vor fi disponibili 555 MHz in cele patru benzi de frecvente, operatorii castigatori urmand sa acopere cu servicii de banda larga minim 70% din populatia tarii, majoritatea zonelor urbane, autostrazile existente, aeroporturile internationale si caile ferate modernizate, precum si un numar de 480 de localitati identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicatii mobile.

”O noua etapa de punere la dispozitia pietei comunicatiilor a unei cantitati importante de spectru radio va avea loc in cateva saptamani si va fi baza pentru inviorarea dinamicii sectorului. Speram ca operatorii sa isi cantareasca bine ofertele, caci spectrul e valoros, durata licentelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am facut eforturi importante pentru a creste increderea operatorilor in perspectivele pe termen lung ale comunicatiilor mobile in Romania”, a declarat Bogdan IANA, vicepresedintele ANCOM.”