Colterm va da drumul la căldură în locuințele abonaților săi începând de marți, 4 octombrie, astfel că luni a făcut o serie de precizări.

Vom furniza agent termic pentru căldură la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. În acest sens, precizăm că, în situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, o să furnizăm căldură cu anumite restricții”, a transmis compania de termoficare a Timișoarei.

De asemenea, Colterm a prezentat și situația privind stocurile de cărbune și gaz necesare producerii energiei termice. Așadar, aflăm că, la sfârșitul lunii septembrie, stocul de cărbune era de 45.000 de tone, necesarul pentru perioada de iarnă fiind de 250.000 de tone. „La momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023”, au precizat reprezentanții societății.

Totodată, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze, „cu precizarea că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare”.

Colterm mai anunță că suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționare.

Legat de proiectele pentru investiții, compania de termoficare a Timișoarei anunță că în luna septembrie au fost depuse documentațiile pentru finanțare în cadrul PNRR pentru trei proiecte: centrala fotovoltaică, instalația de producere hidrogen și cogenerare.

Continuă, de asemenea, și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Mai precis, s-au realizat 71% din lucrările de pe rețeaua primară și 94% din cele de pe rețeaua secundară.

Colterm mai atrage atenția asupra faptului că există riscul majorării prețului gigacaloriei, din cauza scumpirii curentului.

La final, dorim să facem și pe această cale un apel către factorii decidenți, în speță parlamentarii din Camera Deputaților, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică. Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.