Gata cu Palmișoara. Asta după ce Primăria Timișoara a reușit să scape de palmierii cumpărați de fostul edil Nicolae Robu.

Mai precis, în ședința Consiliului Local Timișoara din această săptămână s-a aprobat predarea în custodie a 37 de arbori exotici către Universitatea de Științele Vieții până în luna mai 2023. Consilierii locali PNL și PSD au dorit să știe ce se va întâmpla cu arborii exotici după această lună, dar nu primit răspunsuri exacte.

Cred că cea mai potrivită instituție care se poate ocupa de astfel de plante exotice, care în mod evident nu pot să crească pe străzile din Timișoara, după cum experiența de viață ne-a arătat, este Universitatea de Științele Vieții, care cu astfel de lucruri se ocupă. Nu cred că trebuie să pornim o seră la Horticultura, să cheltuim sute de mii de lei, pe care îi ascundem în inventar și în tot felul de conturi, doar ca să nu se usuce palmierii”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei.

De asemenea, Dominic Fritz a precizat că are speranțe că universitatea timișoreană va opri definitiv palmierii.

Deocamdată, universitatea a acceptat să aibă grijă de ei peste iarnă. Eu, cu siguranță, nu am nicio intenție să-i aduc înapoi, vreau să scap ieri de ei. Și eu sper ca universitatea să se îndrăgostească de ei, astfel încât să aibă grijă de ei până la restul vieții lor”, a adăugat primarul Timișoarei.

Pe de altă parte, Simion Moșiu, consilier local PNL, a făcut publice mai multe fotografii din care se poate observa că palmieri erau în centrul Timișoarei și acum 100 de ani.

Palmierii în Timișoara nu sunt o premieră. Începând de la 1900 până în perioada interbelică, există cărți poștale, vi le pot arăta, au existat palmieri în Timișoara. Palmieri în Timișoara există și astăzi, mergeți la Bastion să vedeți, este o terasă care are palmieri. Nu văd de ce se ironizează chestiunea aceasta, nu a inventat-o nici domnul Robu, nici liberalii, nici noi, nici altcineva. Sunt niște palmieri aclimatizați, dacă nu erau aclimatizați, se uscau toți, s-au uscat doar trei din varii motive. Repet, nu este o premieră în Timișoara cu palmierii. Palmierii au fost și acum 100 de ani în centru, pe actualul B-dul Victoriei, bineînțeles, în proprietăți, la niște case germane care aveau palmieri după anul 1900. Nu ar trebui să ironizăm așa, doar de dragul de a ironiza, că nu cred că merită”, a explicat Simion Moșiu.