În interiorul Universității de Vest din Timișoara a izbucnit un scandal mare între studenți și directorul bibliotecii.

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara anunță că îi solicită demisia directorului bibliotecii, Vasile Docea, pe motiv că studenții nu ar mai avea acces gratuit în incinta instituției.

OSUT solicită demisia din funcția de director al BCUT (Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara) a profesorului universitar doctor Vasile Docea! Astăzi (n.r. joi) a avut loc ședința ordinară a Senatului UVT, structură din care domnul director face parte. În cadrul acesteia, președintele OSUT, a supus dezbaterii problema stringentă a restricționării dreptului prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă. Deși erau așteptate clarificări care să justifice rațiunile pentru care legea și dreptul studenților au fost ignorate, reprezentanții studenților au primit din partea domnului director doar acuzații nefondate și jigniri directe la adresa asociațiilor studențești care au avut curajul să se poziționeze public împotriva deciziei de sfidare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022, care reglementează accesul gratuit la serviciile BCU”, a informat OSUT.

Mai mult, studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara afirmă că cei din conducerea bibliotecii ar fi majorat „într-un mod total nejustificat” taxa pentru pachetul premium, de la 30 la 50 lei.

Pe de altă parte, conducerea bibliotecii susține că studenții au în continuare acces gratuit și că OSUT ar dezinforma opinia publică.

Serviciile pe bază de tarife sunt grupate într-un pachet al cărui preț a fost aprobat de Consiliul de Administrație (50 de lei anual). Prețul pachetului este mult inferior costurilor serviciilor luate individual, iar gruparea lor sub un singur tarif a fost făcută tocmai pentru a ușura efortul financiar al celor care doresc sa beneficieze de ele. Furnizarea acestor servicii pe bază de tarif nu impietează în niciun fel asupra dreptului de acces al studenților „la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice”, stabilit prin Legea Educației”, a transmis conducerea bibliotecii UVT.