Pe la jumătatea acestei săptămâni, spațiul din fața bibliotecii UPT s-a însuflețit, devenind un furnicar de oameni și mașini, din care câteva mai deosebite. Clădirea, relativ nouă, nu e intrată în conștiința orașului, așa cum este spaţiul de la „Electro” care veghează în aproiere intersecția dintre bulevardele Vasile Pârvan și Mihai Eminescu, dar e un companion al acesteia, care găzduiește diverse manifestări, în general legate de mediul universitar.

De data aceasta era vorba de conferința științifică bianuală a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, ISTEC, conferință ajunsă în 2022 la ediția a 15-a. Un eveniment de nișă, pentru cercetători din domeniul electronicii, care pentru cetățeanul trecător poate provoca un sentiment de mândrie, dar care se adresează unui public restrâns.

La prima ediție post-pandemică, organizatorii au luat decizia să extindă evenimentul și în zona industriei, cu ceea ce s-a numit „Industry Workshop 4.0”, prin care să invite firme și instituții relevante pentru a-şi expune realizările, aspirațiile și direcțiile de dezvoltare. Importanța evenimentului a fost marcată la deschidere de cuvântul rectorului universității Politehnica, dl. conf. dr. ing. Florin Drăgan. După aceea, împărțit pe două secțiuni – telecom și automotive – s-a vorbit despre prezent și viitor și mai ales au putut fi văzute și experimentate „mostre” din acesta.

Evenimentul nu a mai fost unul cu circuit închis, toți urmăritorii paginii de Facbook a UPT au putut viziona toate prezentările în direct. Secțiunea telecom a fost dominată de Nokia, care a deschis sesiunea de prezentări, dar au mai fost prezente Orange, Deltatel, Lasting și poate puțin surprinzător două instituții ale statului – ANCOM și STS. Pare greu de crezut, dar nu s-a discutat doar despre 5G, deși a fost în mod evident unul din punctele esențiale.

La cea de-a doua secțiune – Automotive & Smart Manufacturing nu putea lipsi Continental, dar au mai fost Forvia-Hella, Veoneer, Vitesco, Flex, Yazaki. Aici, aproape orice era despre „automotive”, care erau ba „autonomous”, ba „smart”, neapărat „electric” și evident, echipate cu „IoT”.

Standurile firmelor au fost spectacol, iar la expoziția de mașini au fost surprinzatoare. Au fost prezentate autovehicule cu sisteme de inteligență artificială și senzori anticoliziune, cu echipamente de cercetare montate pe ele, sau autospeciale de radiocomunicații. ANCOM a venit cu autospeciala care „prinde pirații” iar din ce a prezentat vă sugerăm să acordați câteva clipe din timpul dumneavoastră portalului aisemnal.ro, unde puteți vedea acoperirea măsurată a serviciilor de telefonie mobilă pentru toți operatorii. Asteptam reprezentarea masuratorilor facute lunile trecute de catre specialistii ANCOM. De asemenea, reprezentanţii ANCOM au prezentat platforma monitor-emf.ro, o hartă interactivă care prezintă nivelurile de câmp electromagnetic măsurate pe teritoriul României.

Una peste alta un eveniment interesant, care arată forța industrială și academică a orașului nostru și pe care organizatorii ne-au promis că îl vor repeta la ISETC2024.