Într-o amiază însorită de noiembrie, pe porțile Liceului Teoretic “William Shakespeare”, a intrat un grup de pensionari. Aceștia au fost primiți de elevii școlii, care i-au invitat în curte să le povestească despre cel mai recent proiect: “Shakespeare's English Garden”. Nevoia stringentă a elevilor liceului de a transforma o curte care nu corespunde nevoilor elevilor într-un spațiu primitor pentru întreaga comunitate a fost evidențiată de fosta elevă a liceului, Mădălina Mahu, absolventă matematică-informatică , anul 2010, actualmente arhitect. Un simplu vis pare acum o realitate probabilă și cu sprijinul Asociației de Intervenție și Regenerare Comunitară.
A doua oprire a vizitatorilor a fost într-o sală de clasă. Acolo au avut ocazia să povesteasca cu elevii clasei a 8-a E2 și să deguste din bunatațile pregatite special pentru această ocazie. Alături de ceai și prăjituri, s-au împărțit sfaturi și experiențe de viață. Inițiatoarea proiectului ne povestește: “Interacțiunile intergeneraționale ne ajută să ne lărgim orizonturile și crează coeziune socială în comunitățile noastre. Aspirăm la o lume în care putem combate stereotipurile legate de vârstă și în care doborâm bariere pentru a promova înțelegerea, respectul și încrederea, împărtășind în același timp idei, abilități, cunoștințe și experiență.”
Surpriza pentru grupul de pensionari a fost de fapt un tur ghidat prin cartierul Fabric, oferit de Clubul de voluntariat,, IMPACT Shakespeare,,. Elevii au preluat rolul de ghid, fiecare dintre ei povestind pe rând istoria unei clădiri din jurul școlii. Grupul a descoperit Sinagoga din Fabric, Palatul Miksa Steiner și ansamblul Bulevardului 3 August 1919, Fostul Cinematograf Apollo, Casa Arhiducelui și Biserica Millennium. A fost un traseu presărat de emoții pentru tinerii ghizi, dar susținut de răbdarea, blândețea și interesul vizitatorilor.
În momentul despărțirii, cele două generatii au convenit că aceasta nu va fi prima și ultima lor intalnire, urmând ateliere de lucru manual desfășurate la comun, dar și o vizită a elevilor la clubul pensionarilor. Întreaga activitate a făcut parte din Proiectul “Shakespeare's English Garden”, finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timiş, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara.
Clubul pensionarilor în Grădina lui Shakespeare FOTO
Be the first to write a comment.