Unic în România! La Timișoara va fi înființat un centru de ordine publică modern. Acesta se va numi Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management și va fi realizat în urma unui parteneriat cu Poliția Locală.

Prin noua structură, scădem semnificativ timpii de intervenție la situații critice, creștem siguranța timișorenilor și completăm punctele oarbe ale celor două sisteme de monitorizare”, a informat Primăria Timișoara.

Noul centru va fi înființat dacă un proiect de hotărâre în acest sens, propus de Dominic Fritz, va fi aprobat în Consiliul Local Timișoara. Practic, noua structură se va înființa prin comasarea Centrului de Comandă și Control al Poliției Locale cu Centrul de Management al Traficului. Ambele structuri vor funcționa pe B-dul Iuliu Maniu, nr. 29, unde va fi mutat și dispeceratul Poliției Locale. 

Intrăm într-o logică interinstituțională nouă, de la transmis date prin CD-uri la trei zile după infracțiune, la acces în timp real. Punem în comun resursele noastre de monitorizare video într-un singur centru și îmbunătățim eficiența Poliției Locale, pentru a-i putea depista mai repede pe cei care încalcă legea. Practic, polițiștii locali vor avea acces la datele adunate de camerele de supraveghere ale Municipalității și vor putea acționa imediat ce văd încălcări ale legii, fie că vorbim de aruncarea ilegală de deșeuri, deranjarea ordinii publice sau pentru fluidizarea traficului la accidente. Îmi doresc ca Inspectoratul de Poliție Județean să vină alături de noi și să sporim eficiența acestui Centru de Comandă și fiecare să acționeze în funcție de competențele legale pe care le are. De exemplu, pentru a reduce numărul de accidente în trafic avem nevoie de cooperarea Poliției Naționale, pentru că doar ei pot sancționa trecerile pe roșu zilnice”, a declarat Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare va integra cele 150 de camere ale Poliției Locale cu cele 276 de camere ale Municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video în limitele regulamentului european pentru protecția datelor cu caracter privat, GDPR. De asemenea, centrul va avea la dispoziție, în plus, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic.

Centrul va fi pe B-dul Iuliu Maniu, unde există deja dotări de ultimă generație și va funcționa similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene”, a informat Primăria Timișoara.