Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și unul dintre cei mai cunoscuți medici din oraș, a fost trimis în judecată de către DNA pentru instigare la abuz în serviciu, în stare de libertate.

Pe lângă acesta, au mai fost trimise în judecată de către procurorii anticorupție din Timișoara și Diana Luminița Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, și Maria Diana Albu, asistent medical, pentru abuz în serviciu, precum și Dana Mihaela Paica, medic la o firmă la care asociat este Virgil Musta, pentru instigare la abuz în serviciu.

În perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă). Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital. La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente. Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, scrie într-un comunicat de presă transmis de DNA Timișoara.

Prin această activitate, medicul Virgil Musta ar fi generat un prejudiciu de 12.173 lei în dauna Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara. Pe de altă parte, susțin procurorii anticorupție, firma la care Musta este asociat ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 lei.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar”, a informat DNA Timișoara. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș.