Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei și președintele PNL Timișoara, a comentat voturile împotrivă date de Olanda și Austria privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Poziția Olandei a fost una cunoscută cu mult timp în urmă, au spus clar de la început de ce nu acceptă, care sunt condițiile și ce trebuie făcut. Ba mai mult, au constituit împreună cu Suedia o comisie specială pentru România, cu scopul de a analiza dacă condițiile sunt îndeplinite după cum spune partea română și au constatat că așa este. Au exclus Bulgaria din ecuație, iar dacă totul depindea doar de ei cred că lucrurile erau decise favorabil. Austria în schimb și-a schimbat poziția în privința apartenenței României la spațiul Schengen pe ultima sută de metri, deși erau câteva semne de întrebare apărute cu ceva timp în urmă și probabil neluate în seamă de către diplomația românească, motivul fiind un grad de risc major în privința votului. Săptămânile au trecut și lucrul sigur s-a transformat în incertitudine, apoi s-a concretizat prin votul de ieri. Austria a devenit din ce în ce mai radicală, poate și prin faptul că alegerile regionale bat la ușă, iar actualii guvernanți au de făcut câteva deconturi electorale. Au găsit de cuviință să acționeze electoral, cu mesaj radical naționalist aplicat pe pielea romanilor”, a afirmat Cosmin Tabără.

Viceprimarul Timișoarei susține că România nu a fost decât o victimă într-un război care nu-i aparține și că Austria a dat un vot politic, care nu reprezintă opinia austriecilor.

Noi am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru. Diplomația românească a acționat unitar, un lucru de apreciat, poate puțin tardiv. 2023 trebuie să fie borna finală și să ajungem prin diplomație la un acord cu toate statele membre UE, inclusiv Austria. Diplomația să fie activă și să accepta dialogul cu partea austriacă, să rezolvam ce e de rezolvat. S-a creat curentul de a boicota societățile austriece care activează în țara noastră, dar aceasta nu este soluția. În primul rând pentru că este doar un gest de fățărnicie și de a ne arata mușchii pe social media, fără efect, realitatea va fi alta. Lumea va continua să colaboreze cu societățile care deși au capital austriac produc în România, fac activități comerciale aici, sunt conduse de români și au angajați români. Efectul diplomatic va fi 0. Pe de altă parte, votul Austriei nu este dorința omului de rând, a fost unul politic”, a explicat Cosmin Tabără.