Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană Culturală va fi deschis oficial în weekendul 17 – 19 februarie. În această perioadă vor fi organizate peste 50 de evenimente. Este vorba de concerte în aer liber și expoziții, teatru în spații neconvenționale, premiere de film sau evenimente speciale.

Programul cultural TM2023 a fost dezvăluit luni seara, la Cinema Victoria, alături de toți cei care îl vor face posibil. Astfel, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2023, împreună cu echipa de curatori ai programului, au vorbit despre complexitatea și diversitatea construită prin evenimentele prezente tot anul viitor la Timișoara.

Programul Cultural Timișoara 2023 înseamnă 12 luni de teatru, artă contemporană și film de cea mai bună calitate, incluzând 25 de evenimente, fie ele muzicale, urbane sau de artele spectacolului.

După ce ani de zile titlul de Capitală Culturală a fost mai degrabă ceva abstract, acum devine concret. Cea mai bună veste este că lucrăm împreună – echipa curatorială, Primăria Timișoara, Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Asociația Timișoara 2023 și peste 200 de operatori culturali care implementează acest program. A doua veste bună e că ne-am ținut de cuvânt: noi nu am câștigat titlul pe vorbe goale, ci pe niște proiecte care acum devin realitate. Și mă bucur că am reușit să facem un program care se adresează tuturor, dar care urmează un fir roșu și ideea că fiecare are în interior o lumină cu care poate lumina orașul. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul”, a spus primarul Dominic Fritz, în cadrul evenimentului de lansare a programului cultural.

Până acum sunt cartografiate 62 de evenimente și proiecte din cele peste 1.000 de momente culturale distincte care vor compune anul viitor. Programul Cultural Timișoara 2023 include 10 coproducții internaționale complexe, din muzică și artele spectacolului, 15 programe nou create de dezvoltare comunitară și educație culturală, 10 intervenții în spațiul public cu componente de activare culturală, 20 de expoziții de artă contemporană, arhitectură, design, land-art, 12 filme documentare, 20 localități, 10 destinații de export cultural, sute de artiști internaționali din toate domeniile artistice: de la literatură, la dans contemporan și artele sonore.

În perioada următoare vor fi lansate apelurile dedicate Timișoara 2023. 51,98 milioane de lei de la Ministerul Culturii vor fi distribuiți către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara – 33,3 milioane de lei, către județul Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș – 11,3 milioane de lei, programul prioritar multianual „Comunicarea Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, inclusiv monitorizarea și evaluarea comunicării, derulat prin Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii – 6,59 milioane de lei și creșterea capacității administrative a Asociației Timișoara 2021 – 0,78 milioane de lei. Aceste sesiuni de finanțare sunt menite să completeze programul cultural de anul viitor”, a informat Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara.