În urmă cu 33 de ani, la Timișoara izbucnea Revoluția Română. Pentru prima dată, pe străzile orașului s-a strigat „Libertate” și „Jos Ceaușescu”.

Pe 16 decembrie 1989, Piața Maria devenea locul din care pornea Revoluția care avea să ne aducă ceea ce ne lipsea cel mai tare: libertatea. Cele câteva minute în care tramvaiele au fost blocate protestatari au reușit să adune câteva sute de oameni, iar drumul făcut de ei, pe jos, înspre ceea ce era atunci Comitetul Județean al PCR, a fost drumul spre eliberare. Datorită curajului acelor oameni, putem azi să ne bucurăm de tot ce aduce bun democrația, iar 16 decembrie a devenit ziua care a schimbat istoria României.

33 de ani de la începerea Revoluției Române au fost marcați prin o serie de evenimente, la Timișoara. Astfel, a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, iar spre seară, în Piața Victoriei s-au aprins candele și au avut loc mai multe concerte folk.

Zilele astea onorăm jertfa din Decembrie ’89 și curajul celor care sunt în viață. Le mulțumim că au redefinit identitatea Timișoarei pentru totdeauna, ca oraș al libertății. Dar parcă în acest an, simțim o nouă urgență a acestei comemorări. Avem un război crunt la granița cu România, în care oamenii se luptă pentru libertate și pentru a aparține lumii europene. Avem în Iran o mișcare de revoluție pornită de femei care refuză să mai poarte hijabul și care își taie părul în semn de protest față de un sistem brutal. Vedem și în China, pentru prima dată după protestele din ’89, cum mulți cetățeni protestează la adresa regimului autoritar, doar cu o foaie albă pe care nu scrie nimic, dar care a ajuns un simbol al protestului sinonim cu închisoarea. Aceste lucruri ne spun că lupta din ’89 nu s-a terminat. Lupta a fost una universală: nu a fost fiecare pentru fiecare. A fost o luptă și pentru vecini și pentru celelalte orașe. O luptă pentru o idee umanistă generală și care trebuie să continue cu solidaritatea noastră față de toți cei care nu au aceleași drepturi și libertăți”, a afirmat primarul Dominic Fritz.