O serie de investiții importante se vor realiza în cadrul Spitalului Județean Timișoara cu bani europeni. Prin PNRR, unitatea medicală va primi aproximativ zece milioane de euro în vederea implementării a două proiecte.
Primul proiect vizează ambulatoriul, care va beneficia de mai multe echipamente medicale moderne. Este vorba de ecografe pentru specialități precum cardiologie, chirurgie vasculară, chirurgie generală și gastroenterologie, mamograf cu termosinteză (aparatură care va restarta programul național de screening în cancerul de sân) și un computer tomograf. De asemenea, disciplinele sportive vor avea un partener performant în Ambulatoriul de specialitate și prin intermediul echipamentului de testare neuromotor, stație de testare efort și metabolic și unitate pentru ORL.
Bugetul total atras pentru activitatea Ambulatoriului este de 2,7 milioane de euro, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Timiș, de 1,2 milioane lei.
Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv reducerea riscului de infecții nosocomiale cu ajutorul unor echipamente și materiale. Concret, va fi pus la punct un sistem integrat de control microbiologic al aerului în clădirea “Casa Austria”, vor fi dotate stațiile de sterilizare a blocurilor operatorii și a secțiilor cu risc crescut cu aparatură pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor și cu echipament de sterilizare și protecție pentru asigurarea asepsiei și se va dota Laboratorul de microbiologie cu o linie automată de microbiologie de ultimă generație pentru identificarea microorganismelor și efectuarea antibiogramelor.
“Vrem să eliminăm zonele vulnerabile infecțiilor asociate asistenței medicale în spital. Eradicarea acestora este de dorit, e adevărat, însă pentru asta trebuie să începem de undeva. Inițiativa noastră va reuși o monitorizare a tendințelor pe scala infecțiilor nosocomiale, inclusiv apariția focarelor epidemice, respectiv prevenirea lor. În spital avem activitate extrem de susținută deoarece tratăm patologii complexe din toate județele limitrofe Timișului”, a declarat medicul Sorin Barac, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Tot pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale spitalul va achiziționa sterilizatoare cu aburi, sistem de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer UV, sisteme profesionale de curățenie, de neutralizare materiale contaminate și sisteme automate de nebulizare. Bugetul total destinat acestui proiect este de aproximativ șase milioane de euro.
Be the first to write a comment.