Societatea Timișoara anunță că protestează împotriva unei „sentințe aberante” care obligă Consiliul Local Timișoara să aprobe modificarea arhitecturii unei piețe istorice din cartierul Elisabetin.

Societatea Timișoara, Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului urban al Timișoarei, Asociația Ariergarda și Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei au luat atitudine, cu un an în urmă, față de încercarea unor dezvoltatori imobiliari de a modifica, iremediabil, imaginea unei piețe istorice din cartierul Elisabetin din Timișoara. Atunci, Consiliul local respingea prin vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal din Piața Bisericii nr.7. A urmat un proces și o hotărâre a unui complet de judecată al Tribunalului Timiș care, încălcând principiile libertății votului și separării puterilor în stat, a dispus obligarea Consiliului local de a relua votul, impunând consilierilor să voteze în favoarea proiectului de modificare a arhitecturii pieței. Considerăm că hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul Timiș încalcă flagrant valorile democratice pe baza cărora funcționează administrația locală, autonomia acesteia, principiul reprezentativității și separarea puterilor in stat, prin ingerința inadmisibilă a justiției în atribuțiile autorităților locale”, a transmis Societatea Timișoara.

Membrii societății mai susțin că Timișoara are o istorie bogată, datorată în cea mai mare parte arhitecturii și structurii urbanistice central europene.

Aprobarea unui proiect de tipul celui în discuție ar afecta grav temelia culturală a orașului, ar constitui un atentat la patrimoniul local, în mod ironic în chiar anul în care Timișoara devine Capitala Culturală a Europei. Suntem profund dezamăgiți și revoltați de această hotărâre judecătorească total aberantă și abuzivă”, a informat Societatea Timișoara.

Mai precis, este vorba de un complex imobiliar care ar urma să fie realizat în locul fostei fabrici Oglinda.