De 30 de ani în România se produc filme „artistice” greu digerabile (cu puţine excepţii), prin care suntem prezentaţi fie ca nişte imbecili ai planetei, fie ca urmaşi ai celor care înainte de ’89 tăiau porcul în cada din baia apartamentului. Nu a fost lansată nicio producţie despre istoria reală a ţării noastre, deşi am avut voievozi, domnitori care au stat fermi în faţa turcilor şi au apărat Europa creştină, în timp ce mai marii Occidentului ne-au lăsat baltă de fiecare dată.

Iată că turcii, în complexitatea lor ca popor, ne-au făcut indirect un cadou, un film documentar, cu pasaje artistice excepţionale în care tratează relaţia sultanului Mehmet, cuceritorul Constantinopolului cu cel căruia îi spunea frate, Vlad al Drăculeştilor.

Filmul beneficiază de contribuţia unor istorici comentatori britanici, turci, români. De asemenea, distribuţia este bine aleasă, iar scenele de luptă comparabile cu ale unor seriale care ne-au entuziasmat pe mulţi dintre noi, deşi tratau ficţional istoria statelor scandinave sau traseul legiunilor romane pe teritoriul Germaniei de astăzi.

Ottoman: Mehmet vs Vlad este (şi) despre ce reprezentăm noi ca neam, ca tradiţie pe aceste meleaguri.
O producţie care ar trebui vizionată în şcoli şi difuzată pe TVR în heavy rotation.

Deocamdată e pe Netflix, ceea ce nu înseamnă că e accesibilă pentru prea mulţi romăni.

Preluare foto: turkishdrama.com