Timișoara a intrat în mod oficial în anul de Capitală Europeană a Culturii. Asta după ce luni, 9 ianuarie, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene din 2022, au predat titlul către Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia).

Ceremonia a avut loc la Atena, la Muzeul Acropole, și a fost marcată de o mulțime de discursuri și spectacole artistice.

Predarea oficială 2023, simbolic întruchipată de o sculptură de sticlă, a fost, de asemenea, o oportunitate pentru Reprezentanții Oficiali de a reaminti sensul și scopul Capitalelor Europene ale Culturii ca proiecte unice care vizează celebrarea culturilor europene. Capitalele Europene ale Culturii colaborează între ele, reunesc oameni și culturi. Această cooperare se exprimă printr-o serie întreagă de proiecte și inițiative, cu misiunea de a obține un impact pe termen lung pentru anul propriu-zis și mult după acesta. Pentru a consolida această cooperare, un moment comun este sărbătorit sub forma unei predări oficiale la Atena, Grecia — prima Capitală Europeană a Culturii inaugurată în 1985 și inițiată de Melina Mercouri împreună cu Jack Lang”, a informat Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Printre punctele culminante ale ceremoniei s-au numărat reprezentația artistică „Tacet” a dansatoarei greco-engleze, Rihannon Morgan, din Luxemburg și acordeonista greco-franceză, Servane Io Le Moller din Atena, care au făcut parte din programul cultural Esch2022 („DifferDanceDays”).

Fiecare Capitală Europeană a Culturii aduce energie nouă în oraș și, în mod natural, stimulează dezvoltarea sa culturală, socială și economică. Cetăţenii sunt încurajați să participe în mod activ la proiect și la activitățile acestuia și să contribuie la dezvoltarea și exprimarea culturală a acestora oraș sau regiune”, au transmis reprezentanții asociației.