În sfârșit! Institutul Oncologic din Timișoara va putea deveni realitate. Asta după ce acest proiect a fost selectat pentru finanțare europeană, prin PNRR.

Institutul Oncologic din Timişoara şi Spitalul Municipal din Lugoj au fost selectate pentru finanțare pe PNRR. Am satisfacția să fi participat la aprobarea finanțării celor mai mari sume pe care Timişul le va primi în domeniul medical. În curând, cei din vestul țării nu vor mai merge la Cluj pentru tratament oncologic. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest laborios demers. Vor urma licitația şi construcția efectivă, iar de sărbătorit, sărbătorim la final”, a afirmat deputatul Alfred Simonis, liderul PSD Timiș.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, Institutul Regional Oncologic din Timișoara va fi unul modern, realizat la standarde europene.

Institutul de Oncologie Timișoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional în specialitatea oncologie, deoarece va polariza cazurile dificile și va oferi pacienților acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat. Acesta va furniza servicii spitalicești la standarde europene, generând servicii integrate și multidisciplinare (investigare, diagnosticare, tratament). Pacienții vor avea acces la servicii medicale eficiente și sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare și a costurilor. Unitatea va avea în dotare un sector îngrijiri medicale de spitalizare, un sector de diagnostic și tratament, un bloc operator, secție ATI, imagistică, chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator medicină nucleară, ambulator de specialitate, radioterapie. Facilitățile vor respecta standardele internaționale de calitate, izolare și siguranță. Structura funcțională propusă va conține clădiri nZEB+ cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile digitalizate, o secție ATI si un bloc operator cu digitalizare implementată”, a informat DSP Timiș.

Spitalul va avea un total de 250 paturi și șase săli de operație. Bugetul total, fără TVA, conform documentației tehnice, este de 197 milioane de euro, din care finanțarea prin PNRR este de 80%. Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni.