În centrul Timișoarei va apărea o pepinieră imensă. Este vorba de un proiect inedit care va fi inaugurat în data de 17 februarie, în timpul evenimentului de deschidere oficială a Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Pepiniera va fi deschisă pentru public și va fi utilizată ca punct de belvedere.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă , ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale”, a informat Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, care sunt inițiatorii proiectului.

Organizatorii explică faptul că proiectul are o componentă naturală și una comunitară, pentru că vine în sprijinul producătorilor, dar sunt implicați și vizitatorii.

Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”, a detaliat Ordinul Arhitecților Timiș.

Vă amintim faptul că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 se deschide oficial în perioada 17 – 19 februarie, fiind organizate peste 50 de evenimente în tot orașul.