Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 cu alte două orașe. Și anume, Veszprem din Ungaria și Elefsina din Grecia.

Veszprem este primul oraș care a deschis oficial anul Capitalei Europene a Culturii. Așadar, în acest weekend, de Ziua Culturii Maghiare, a avut loc un spectaculos show de videomapping. De asemenea, având în vedere faptul că Veszprem este numit Orașul Muzicii UNESCO, au fost susținute concerte în diferite locații, inclusiv în vitrine sau iglu.

Inedit este faptul că orașul Veszprem deține titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 alături de 116 localități din regiunea Bakony – Balaton.

Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern li restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”, a declarat Ovidiu Megan, directorul Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, prezent la evenimentul de deschidere din Veszprem.

La Timișoara se va deschide oficial anul Capitalei Europene a Culturii în perioada 17 – 19 februarie.