La mijloc de iarnă, Colterm a ajuns să se confrunte cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu cărbune. Societatea de termoficare a Timișoarei informează că au apărut sincope în ceea ce privește derularea contractelor cu cei doi furnizori, astfel că s-au făcut comenzi și la alte firme.

La finalul lunii ianuarie 2023, stocul de cărbune era de 8.180 tone, aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum derulându-se constant. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 111.055 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 117.139 tone cărbune, din care a fost consumată până la ora actuală cantitatea de 108.959 tone. Având în vedere că în derularea celor două contracte mari de furnizare cărbune (100.000 tone +/- 25%, respectiv 110.000 tone +/- 10%), au apărut sincope privind aprovizionarea (fiind aplicate sancțiuni conform prevederilor contractuale) pe parcursul lunii decembrie, la începutul acestui an am luat decizia de a suplimenta aprovizionările cu încă 12.000 tone, în acest sens fiind transmise comenzi și către alți potențiali furnizori. În funcție de evoluția celor două contracte de bază, analizăm suplimentarea aprovizionărilor și pentru luna februarie”, a transmis Colterm.

În ceea ce privește situația stocului de gaze, la data de 31 ianuarie, compania de termoficare a Timișoarei avea înmagazinată cantitatea de 18.085 MWh, din care 10.000 MWh se va consuma în luna februarie.

Menționăm că, din necesarul pentru luna în curs, avem contractată cantitatea de 34.633 MWh, iar diferența necesară, de 18.200 MWh, va fi consumată în baza contractului FUI (furnizor de ultimă instanță) încheiat cu OMV Petrom. Mai precizăm că o treime din gazul necesar lunii februarie a fost deja achitată, iar diferența se va plăti în două tranșe, pe parcursul lunii în curs, așa cum s-a convenit cu furnizorii, nefiind anticipate sincope în funcționarea Colterm, cel puțin nu prin prisma aprovizionării cu combustibil”, a detaliat Colterm.

De asemenea, societatea mai transmite că în cadrul proiectului european privind înlocuirea vechilor țevi, până în prezent au fost realizate 82,6% din lucrările de pe rețeaua primară și 99,82% din cele de pe rețeaua secundară.

Precizăm că acest tip de lucrări au fost reluate la data de 16.01.2023, pe rețelele secundare, în timp ce lucrările la rețelele primare au fost sistate la 16.12.2022, urmând să fie reluate în primăvară, cel mai probabil spre finele lunii aprilie, după Paște”, a afirmat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.