Ca să nu rămână repetent PSD și anul viitor la alegerile locale, liderii județeni ai formațiunii caută soluții pentru candidaturile la primăria Timișoarei și la Consiliul Județean Timiș. Ultima ispravă a pesediștilor la scrutinul din Timișoara a fost atât de rușinoasă, încât acum filiala nu-și mai permite să obțină un scor de puțin peste 10%.

Ar fi culmea cu atâția lideri pe metrul pătrat și cu o concurență slabă spre deloc din partea adversarilor politici tradiționali, cei de la PNL, desigur acum aliați de conjunctură cu pesediștii. Ca urmare, se conturează pentru Timișoara două scenarii mari și late. Primul ar fi acela al unei alianțe cu PNL, care ar da candidatul pentru primărie, în timp ce PSD ar ataca CJT. Această variantă este susținută și la nivel central, iar la Timișoara s-ar merge din partea peneliștilor pe mâna lui Marilen Pirtea, parlamentar și rector al Universității de Vest, instituție care deja pompează bani publici pe contracte ad-hoc încheiate cu firme de promovare a imaginii. Dar despre acestea, mai târziu puțin, pentru că încă se strâng datele.

Revenind, dacă se vor înțelege ștabii de la București, atunci Pirtea va încerca să dea marea lovitură a vieții sale. În paralel, PSD va scoate din joben un candidat pentru Consiliul Județean, altul decât Alfred Simonis, care fuge ca necuratul de tămâie de o eventuală competiție electorală locală, la vedere, cum se spune. Simonis e mult prea sus în structura PSD și nu mai poate coborî la nivelul județean. Doar nu a ajuns ca Ilie Sârbu sau Sorin Grindeanu, care din postura de președinte de filială și-au asumat curajos candidatura pentru CJT, deși cel puțin fostul ministru al Agriculturii a făcut-o în timp ce era cel mai influent lider județean la nivel central, la momentul respectiv. Dar asta e deja istorie.

Acum, prietenii știu de ce evită Simonis o intrare în ring la orice tip de alegeri uninominale. Pot aplica pentru candidatura în tandem cu PNL alți pesediști, cum ar fi Mihai Ritivoiu, actual prefect sau diverși lideri de conjunctură. În niciun caz președintele de organizație, care se pare că și-a reglat și raporturile cu mentorul său politic, de fapt inventatorul său.

De ieri, circulă însă un alt scenariu bun pentru pesediști, o candidatură a unui medic pentru funcția de primar al Timișoarei, în cazul în care pică șandramaua PSD-PNL. Surse politice convergente susțin că noul director al Spitalului Județean Timișoara, cunoscutul medic și profesor Dorel Săndesc, este luat în calcul pentru o candidatură la primăria Timișoarei din partea PSD. Săndesc a fost în trecut secretar de stat, este un personaj popular în Timișoara, conectat bine atât la jocurile din sistemul sanitar, cât și la cele politice. Cu o rețea de relații și conexiuni vechi în toate mediile, Săndesc, care este un intelectual, ar putea să-i scape pe liderii PSD Timiș de corvoada unor noi candidaturi de eșec.

Rămâne de văzut dacă speculațiile se vor confirma și mai ales dacă Dorel Săndesc are curajul de a-și pune toată imaginea sa la dispoziția politicului. O candidatură la un asemenea nivel echivalează cu riscul unor spovedanii publice, nu restrânse ca la Mitropolia Banatului sau ca în mediile închise…Rămâne de văzut dacă și în Timișoara se va merge pe scenariul folosit pe vremuri de PSD în București, unde a reușit să câștige primăria generală medicul Sorin Oprescu.

Preluare foto: unsplash.com