Primăria Timișoara a realizat, pe ultima sută de metri, că trebuie să găsească o soluție prin care să asigure fondurile necesare pentru Colterm în vederea cumpărării certificatelor de poluare aferente anului trecut. Costul acestor certificate se ridică la aproximativ 100 milioane de lei, iar termenul limită pentru achiziționarea lor este data de 30 aprilie.

În prezent, singura variantă legală să putem lucra cu o entitate terță e așa-zisa cesiune de creanțe. Asta înseamnă că în momentul în care Colterm are alb negru o creanță certă, teoretic poate să cesioneze această creanță, adică subvenția din viitor, la o bancă sau un alt terț și pe baza asta banca dă banii noștri bugetați pentru anul acesta la Colterm și ne ajută să trecem pe acest hop de cash flow, că nu avem cum până în aprilie să dăm 100 milioane lei din cash-ul primăriei, că nu există aceste sume. Aici suntem deja în discuții cu mai multe entități bancare. (…) Fără o strategie națională, va fi foarte greu de rezolvat această problemă și vom rămâne cu gargară politică, cu atacuri, cu Fritz e de vină, cu Fritz nu vrea să ia certificatele. Poate unii dintre noi o să aibă de câștigat electoral din această gargară, doar că problema nu va fi rezolvată așa. Problema va fi rezolvată doar dacă găsim o soluție politică la nivel național și bineînțeles financiară și tehnică la nivel local”, a explicat primarul Dominic Fritz, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Timișoara, în cadrul căreia au fost analizate soluțiile prin care pot fi cumpărate certificatele de poluare pentru Colterm.

De asemenea, Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a semnalat faptul că în cazul în care nu se vor achiziționa aceste certificate, societatea de termoficare a Timișoarei riscă să intre în faliment.

Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura într-un interval de patru, cinci, șase luni. Ceea ce înseamnă că următorul sezon de furnizare este serios periclitat. Nu există la momentul actual o soluție care să poată să înlocuiască Colterm până la începutul următorului sezon. (…) Noi avem acum o problemă, un cărbune foarte fierbinte în mâini pe care până în 30 aprilie trebuie să-l rezolvăm. Nu există altă soluție. Orice variantă de la masa asta, că luăm o decizie acum sau peste câteva zile, pentru că mai mult nu o să aveți la dispoziție, pentru că va fi prea târziu să găsim o schemă de finanțare, dacă nu există banii fizic, orice altă variantă trebuie să înțelegeți că înseamnă un cui destul de gros, lung și ruginit, bătut în sicriul Colterm”, a declarat Cristian Amza.