Primăria Timișoara anunță că a câștigat un proiect european important cu ajutorul căruia va fi simplificată procedura de plată a călătoriilor cu transportul public. Asta după ce va fi modernizat sistemul prin care se achită călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Timișoara. Sistemul actual a fost instalat în anul 2009.

Facem pași siguri înspre modernizarea transportului public, nu doar prin înnoirea radicală a flotei, ci și prin îmbunătățirea serviciilor. Una dintre aceste probleme a fost sistemul foarte fragmentat de plăți și numărare a călătorilor. Ca să obținem o evidență reală a călătorilor pe toate liniile, vrem să introducem un sistem nou, modern, prin care să poți plăti cash sau cu cardul și să poți să-ți achiziționezi abonamente direct de pe site. Acum că avem finanțarea asigurată, vom merge înainte și cu procedurile de achiziție”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Noul sistem va cuprinde cel puțin următoarele funcțiuni: informare în timp real a călătorilor în stații și în mijloacele de transport; monitorizarea și managementul flotei de la distanță; posibilitatea corelării cu Centrul de Management al Traficului pentru prioritizarea mijloacelor de transport în intersecțiile semaforizate; colectarea de date privind numărul de călători, supraveghere video în mijloacele de transport și în stații, planificator de călătorie și aplicație de mobil, posibilitatea plății titlului de călătorie cu cardul bancar sau telefonul mobil, posibilitatea achiziționării abonamentelor direct de pe site-ul operatorului.

Valoarea proiectului este de aproape 6,3 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 5 milioane lei reprezintă finanțarea europeană, prin PNRR.

Primăria Timișoara a mai semnat contracte de finanțare prin PNRR pentru înnoirea flotei cu 33 de troleibuze, 30 de autobuze și 17 tramvaie, a căror valoare se ridică la 376 de milioane de lei, cu TVA inclus.