Timișoara a intrat vineri, 17 februarie, în mod oficial în anul Capitalei Europene a Culturii 2023. În tot acest sfârșit de săptămână, în orașul de pe Bega vor avea loc peste 130 de evenimente, iar transportul public este gratuit.

Vineri dimineața a avut loc și o conferință de presă, în cadrul căreia primarul Dominic Fritz a vorbit despre importanța acestui titlu și evenimentele pregătite în deschiderea Timișoara 2023.

Sărbătorim în acest weekend deschiderea Capitalei Culturale. Ne bucurăm că putem să deschidem această capitală cu o prezență mare de oaspeți în oraș. Avem aproape 200 jurnaliști acreditați. Vin în seara aceasta aproape 50 de ambasadori, doi miniștrii ai Culturii din alte țări și avem și din orașe înfrățite și alte orașe foste Capitale Europene a Culturii avem musafiri aici”, a declarat Dominic Fritz.

Bugetul pentru proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 se ridică la aproape 200 milioane de euro.

Timișoara a câștigat acest titlu după un proces de candidaturi. Sunt trei instituții finanțatoare: Primăria Timișoara, cu cea mai mare parte financiară, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Am făcut un calcul pentru toate cheltuielile cu care s-a angajat Timișoara atunci, la momentul candidaturii, și ne-am ținut toți de cuvânt. Pentru programul cultural este o sumă de 44 milioane euro, atât costă acest proiect. 40 milioane euro sunt de la cei trei finanțatori publici și patru milioane de euro din fonduri private. De asemenea, sunt investiții de 150 milioane euro în infrastructura culturală cu ocazia acestui titlu. Nu toate proiectele vor fi deschise anul acesta, unele vor fi finalizate anul următor. Deci, peste 150 milioane euro investim pentru investiții cultuale, transformăm foste cinematografe vechi, un fost turn de apă”, a afirmat primarul Timișoarei.

În final, edilul-șef a precizat că la Timișoara sunt așteptați peste 500.000 de vizitatori în acest an.

Sunt peste 5.000 de artișți implicați în producțiile culturale ale acestui an. Așteptăm un public între jumătate de milion și un milion de oameni. Știu că este un interval foarte larg, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 oameni și suntem ambițioși să atragem până la un milion de musafiri în Timișoara”, a detaliat Dominic Fritz.