O unitate de învățământ din Timișoara se află pe lista Guvernului ca fiind în pericol de a se prăbuși în cazul unui cutremur. Este vorba de Școala Gimnazială Nr. 1 din cartierul Fabric, care a fost încadrată în clasa de risc seismic crescut.

Urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, de către unităţile de învățământ, a situației clădirilor aflate în risc seismic I, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparținând unităților de învățământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfășoară, în prezent, activități școlare, 15 având destinația săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinații (cămin, sală de sport). Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pe de altă parte, Primăria Timișoara neagă informația și susține că Școala Gimnazială Nr. 1 are nevoie doar de intervenții „minimale ” la rezistență.

La Școala Generală Nr. 1 un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul 2, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale. Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din PNRR și transformată în școală verde. Suma pe care o vom investi în această unitate de învățământ se ridică la peste 12 milioane de lei (fără TVA). Expertiza semnată de inginerul de rezistență contractat de Primăria Timișoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar că atât corpul C1, cât și corpul C2 sunt încadrate în clasa seismică Rs II, necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare. Vom contacta și Ministerul Educației pentru corectarea situației pe care a primit-o”, a transmis Primăria Timișoara.